Hello PDF

Jenayah Penderaan Kanak-kanak. Price: MYR 0 reviews | Write a review. ISBN: Availability: Book Details Author/Editor: Jal Zabdi. ISU-ISU SOKONGAN SOSIAL DALAM KALANGAN KANAK-KANAK MANGSA PENDERAAN SEKSUAL DI INSTITUSI PEMELIHARAAN DAN PERLINDUNGAN. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak.

Author: Taugor Mozshura
Country: Haiti
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 22 September 2011
Pages: 103
PDF File Size: 11.15 Mb
ePub File Size: 3.59 Mb
ISBN: 326-9-75624-212-5
Downloads: 66454
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kezilkree

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Maka, saudara tersebut pula berjanji untuk menjaga anak dengan harapan akan mendapat upah wang seperti yang dijanjikan pada setiap bulan. Hal ini demikian kerana orang muda sering berdarah panas dan mudah naik marah dengan kesalahan-kesalahan kecil yang dilakukan oleh anakanak seperti merosakkan harta benda rumah, menangis sepanjang waktumenconteng buku, dan kanak–kanak. Embed or link this publication.

Konklusinya, punca berlakunya kes-kes penganiayaan terhadap kanak-kanak ini bermula dari rumah. Apabila ibu bapa berada dalam isk mabuk akibat meminum minuman beralkohol atau berkhayal akibat penyalahgunaan dadah, mereka tidak akan menyedari akan pembuatan mereka sendiri apabila mendera anak-anak mereka.

Biasanya, keadaan ini akan berlaku kerana ibu bapa mengalami penyakit mental dan mempunyai emosi yang tidak stabil. Kajian menunjukkan mereka yang sanggup mendera darah daging. Semua ini telah menyebabkan titik permulaan di mana si anak akan dimarahi, ditengking dan tidak dihiraukan ataupun dipedulikan. Merek belum bersedia untuk memikul dan melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai ibu bapa.

Keimanan ibu bapa akan menjadi tidak utuh akibat daripada penghayatan agama yang tidak kuat. Yang menyedihkan lagi, terdapat sesetengah penjaga akan mengejutkan masyarakat apabila si anak tersebut dianiaya melalui keganasan seksual. Kalau tidak, ibu bapa akan menghadapi risiko untuk dipecat oleh majikan. Sebenarnya, pelbagai usaha telah diambil untuk mengatasi fenomena negatif sebelum ini tetapi usaha tersebut bagai hujan jatuh ke pasir kerana usaha yang diambil tidak berterusan serta tidak berkekalan.

  LUIS BONINO MICROMACHISMOS PDF

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Apabila sampai di rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi karenah anak-anak yang selalunya menginginkan perhatian dan kasih sayang daripada ibu bapa. Ini akan menyebabkan kesabaran ibu bapa mula cair dan anak-anak pula akan menjadi sasaran kemarahan ibu bapa. Salah satu punca berlakunya fenomena negatif ini adalah kerana masalah dalaman sesebuah keluarga. Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang prihatin akan mendapati bahawa tubuh si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan melaporkan kejadian ini kepada pihak polis.

Kita semua haruslah mengkaji masalah ini secara mendalam dan berusaha dengan giat bagi mengatasi masalah yang semakin kronik dan melarat ini dengan konsep jika tiada angin yang bertiup masakan pokok akan bergoyang dan dengan keyakinan bahawa setiap penyakit pasti ada penawarnya. Anak perlulah diberi kasih sayang yang secukupnya dan haruslah dibelai, didodoi, dan diberi segenap perhatian.

Jika penghayatan agama kuat, tidak mungkin ibu bapa akan berkelakuan bagai haruan makan anak dan sanggup mendera darah daging sendiri. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa pula tidak mempedulikan hal ini kerana tidak mahu menjejaskan hubungan kekeluargaan antara mereka dengan saudara mereka.

Semua masalah yang bertali arus ini amat menekan perasaan. Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh majikan supaya meningkatkan produktiviti.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga dalam kalangan ibu bapa yang kurang mengamalkan ajaran agama mereka. Jika diselak dada akhbar sesekali kita akan digemparkan dengan berita penderaan kanak-kanak yang dipaparkan di dada akhbar.

  HONEYWELL M7284A1004 PDF

Apabila tertekan, ibu bapa pula akan menjadikan anak-anak sebagai tempat melepaskan geram dan kanak-kajak itu didera.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee | PDF Flipbook

Dalam perjalanan pulang ke rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi masalah kesesakan jalan raya yang akan menambahkan ketegangan mereka. Apabila keadaan ini berlaku, produktiviti terhadap kerja ibu bapa tentulah akan merosot.

Penderaan Kanak-Kanak Bak kata pepatah, kanak-kanak itu ibarat kain putih dan ibu bapa merupakan pihak yang bertanggungjawab untuk mencorakkan kain putih tersebut.

Ini menunjukkan peranan ibu bapa yang kahak-kanak afdal dalam menentukan anak yang dilahirkan menjadi insan yang sempurna. Keadaan ini akan menjadi lebih kronik apabila ibu dan bapa mengamalkan salah guna bahan berbahaya seperti dadah dan minuman keras untuk mencari ketenangan.

Adakah ibu bapa telah melupakan tanggungjawab mereka dalam kanak-kanao kain putih tersebut? Mengapakah fenomena negatif ini akan berlaku?

Sebagai orang dewasa, ibu bapa perlulah berfikir dengan alasan dan bukti yang nyata dan haruslah mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya terhadap anak-anak dan bukannya melepaskan geram kepada mereka. Walau bagaimanapun, apabila ibu bapa gagal untuk pendsraan upah wang seperti yang dijanjikan, maka saudara yang tidak memberi pertimbangan pula akan menyebabkan anak menghadapi akibatnya.